Als je een trap hebt in huis dan kan je ook uitgaan dat dit een veel belopen onderdeel is van je woning aangezien de verschillende bewoners de trap dagelijks op en af gaan. Het is dan ook belangrijk dat je trap duurzaam, krasvast en slijtvast is en goed tegen een stootje kan. Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het bekleden van de trap met PVC? Ga dan verder met lezen hieronder.
Contents
PVC vloer voor de trap
Een pvc vloer is niet slechts geschikt als vloer, maar je kunt het materiaal ook als trapbekleding gebruiken op moment dat je trap aan vervanging of renovatie toe is. PVC is namelijk gemakkelijk te snijden in de juiste afmeting en vorm. Daarnaast kan je het materiaal eenvoudig verlijmen op de traptreden waardoor je trap er weer zo goed als nieuw uitziet en kan je uit meerdere kleuren en patronen kiezen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van PVC voor de trap?
Als je hebt gekozen voor het bekleden van je trap met PVC, dan kan je uitgaan van verschillende voordelen. Je gaat natuurlijk ook met de nadelen rekening moeten houden. De voor- en nadelen van PVC voor een trap zijn:
Voordelen | Nadelen |
Slijt- en krasvast | Geen natuurlijke uitstraling |
Vochtbestendig | De kosten kunnen oplopen |
Brandvertragend | |
Recyclebaar | |
Onderhoudsvriendelijk | |
Duurzaam | |
Geluiddempend |
Voor elk interieur geschikt
PVC is geschikt voor vrijwel elk interieursoort aangezien het gaat om een materiaal dat gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast kan je PVC in meerdere kleuren en designs krijgen waardoor je voor elk soort interieur wel wat passends vindt, geheel afhankelijk van je smaak en stijl. Je kunt je trap met houtlook PVC bekleden of gaan voor een betonlook PVC.
Alle soorten trappen
De soort trap in je huis bepaalt grotendeels wat de kosten zullen zijn, aangezien er verschillende trapsoorten zijn waarbij je bij de ene trapsoort meer materiaal nodig hebt dan bij de andere. De meest voorkomende trapsoorten zijn een open trap, een dichte trap, een steektrap, een spiltrap en een wenteltrap.
De prijs en de kosten
De prijs van het bekleden van je trap met PVC wordt uit bepaalde elementen opgebouwd. Je kunt uitgaan dat gemiddeld 40% van de prijs uitgaat naar de arbeid, 40% aan het materiaal, 10% aan afval en 10% aan de kilometerkosten. Hoeveel je in totaal gaat betalen voor het bekleden van je trap met PVC hangt af van de trapsoort, de afmetingen van de trap en de extra opties. Gemiddeld betaal je €145 per overzettrede inclusief de plaatsing en de btw. Als je uitgaat dat de meeste trappen gemiddeld 13 tot 15 treden hebben, dan kan je van bijna €2.000 uitgaan.
Extra opties
Je kunt ook kiezen uit verschillende extra opties die de totale kosten van je traprenovatie met PVC flink doen stijgen. Denk zo aan het plaatsen van een antislip-laag op de trap, het plaatsen van een balustrade, stootborden, een trapleuning, trapverlichting, trapwangen of trapmatten. Op deze manier zal het wooncomfort van de verschillende huisbewoners flink omhooggaan.
Zelf leggen of expert inhuren?
Het leggen van een trap met PVC trapbekleding lijkt een gemakkelijke klus, maar als je geen ervaring of kennis hebt met deze taak kan je het beter aan een ervaren expert overlaten. Een echte expert kan je naast garantie op het werk ook helpen met het verwijderen van de oude trapbekleding, het schuren van de trap en het plaatsen van de PVC trapbekleding. Het PVC moet nauwkeurig op maat worden gesneden en deze taak vergt specialistisch werk. Daarnaast krijg je vrijblijvend professioneel advies over de mogelijkheden en is het werk op efficiënte wijze meestal binnen één dag afgerond waardoor je zelf flink wat tijd bespaart. Een expert ruimt het bouwafval tevens zelf op en beschikt over alle nodige materialen en gereedschappen.
Veel voorkomende fouten
Je maakt een verstandig besluit als je de trap in huis met PVC laat bekleden, maar als je een expert in gaat huren voor het werk dan is het wel belangrijk om verzekerd te zijn van een betrouwbare expert die over voldoende kennis en ervaring beschikt. De meest voorkomende fouten die komen kijken bij het inschakelen van een expert zijn als volgt:
- Besparen op de kwaliteit: Op de prijs besparen is altijd mooi meegenomen, maar bespaar nooit op de kwaliteit van je trap aangezien dit een belangrijk onderdeel van je huis is en jarenlang veilig gebruikt moet worden door alle huisbewoners.
- Niet op keurmerken letten: Vraag altijd of de expert beschikt over relevante keurmerken zodat je weet hoe betrouwbaar de expert is. Houd wel rekening dat een bedrijf zonder keurmerken niet per se slechter kwaliteit biedt, maar meestal een minder ruim budget heeft voor keurmerken.
- Niet om de garantie vragen: Ga bij de expert na hoe lang je garantie hebt op het uitgevoerd werk zodat je een beter beeld hebt van de mate van betrouwbaarheid van de expert.
Besparen op de kosten
Wil je zo min mogelijk voor je traprenovatie met PVC betalen, dan is het verstandig om de onderstaande bespaartips in acht te nemen:
- Voer het werk zelf uit en bespaar op deze manier op de arbeidskosten, welke gemiddeld 40% van de kosten bedragen.
- Vergelijk offertes van meerdere experts en kies de voordeligste deal uit het rijtje.
- Kies een lokale expert die minder aan kilometerkosten zal vragen.
- Help de expert een handje door een aantal voorbereidende taken uit te voeren.
- Voer het afval zelf af zodat de expert dit niet hoeft te doen voor je.
- Probeer met de expert te onderhandelen over de kosten.
Heb je plannen om je trap te gaan renoveren met PVC trapbekleding en weet je niet wat de eerste stap is? Ga dan eerst op zoek naar goede experts in je omgeving en vraag offertes op. Maak met deze offertes een vergelijking en kies dan vervolgens uit het lijstje de offerte uit die je het meest aanspreekt. Je kunt zo flink op de kosten besparen en tevens weet je zo zeker dat je hoogwaardig kwaliteit in huis haalt.