Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

levensduur pvc vloerGa je een PVC vloer leggen, dan is het vanzelfsprekend dat je moet nagaan wat de levensduur is zodat je een beter beeld hebt van je prijsmogelijkheden. Wat de levensduur is van een PVC vloer kan van een aantal zaken afhangen. Wil je meer te weten komen over de levensduur van een PVC vloer en wat hier allemaal bij komt kijken, ga dan verder met lezen.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

PVC vloeren

Een goede PVC vloer is duurzaam, stevig en robuust en kan tot 25 tot wel 30 jaar meegaan. Daarnaast kan je bij een PVC vloer uitgaan van een optimale prijs-kwaliteitverhouding, een onderhoudsarme, recyclebare vloer en een gemakkelijk legproces als je zelf aan de slag wilt gaan met het leggen van je eigen vloer. Je kunt de PVC vloer namelijk eenvoudig demonteren als je gaat verhuizen, opnieuw monteren in een nieuw huis of delen van de PVC planken vervangen als er sprake is van beschadigen.

Soorten PVC vloeren

Er zijn verschillende soorten PVC vloeren waar je uit kunt kiezen, maar de meest bekende soorten zijn dry-back of verlijm PVC of Click PVC. In geval van verlijmd PVC (stroken of tegels) wordt gebruik gemaakt van lijm om het PVC aan een geëgaliseerde ondervloer aan te brengen. Bij een kliksysteem wordt geen gebruik van lijm gemaakt omdat de PVC delen gemakkelijk kunnen klikken in elkaar waardoor dit een eenvoudige manier is om je eigen vloer zelf te leggen.

Toepassingen voor PVC vloeren

De meeste personen die een PVC vloer laten leggen doen dit in huis, waaronder de keuken, de badkamer, het toilet, de woonkamer en de slaapkamers. In dit geval gaat het om een PVC vloer met een toplaag van 0,3 mm. Gaat het om een PVC vloer voor commercieel gebruik, dan kan je van een toplaag van 0,55 mm uitgaan vanwege het intensief gebruik in vergelijking tot een familiewoning.

Wat bepaalt de levensduur van een PVC vloer

Er zijn bepaalde zaken die van invloed zijn op het bepalen van de levensduur van een PVC vloer. Denk zo voornamelijk aan de toplaag, waarbij geldt dat hoe dikker de toplaag des te langer de vloer ook mee zal gaan. Een PVC vloer met een toplaag van 0,55 mm zal dan ook een langere levensduur hebben dan een PVC vloer van 0,3 mm. Naast de dikte van de toplaag speelt ook het onderhoud van de vloer een rol. Onderhoud je de vloer regelmatig en breng je van tijd tot tijd een beschermende waslaag aan, dan zal de vloer langer mooi blijven.

De levensduur van een PVC vloer

Zoals net aangegeven wordt de levensduur van een PVC vloer aan de hand van de dikte bepaald. Heeft de PVC vloer een toplaag dikte van 0,3 mm, dan kan je uitgaan van gemiddeld 15 jaar. Als de PVC vloer een toplaag dikte van 0,55 mm heeft, dan zal de vloer ongeveer 25 tot 30 jaar meegaan.

levensduur pvc vloerDe levensduur en de kwaliteit

Ook de kwaliteit van de PVC vloer kan veel over de levensduur zeggen. Je kunt namelijk uitgaan dat een PVC vloer van goed kwaliteit langer meegaat dan een PVC van minder goed kwaliteit. Aangezien een PVC vloer vrij lang mee zou moeten gaan is het ook verstandig om niet op de prijs te besparen van een PVC vloer, maar om te kiezen voor hoogwaardig kwaliteit. Natuurlijk is een voordelige prijs aantrekkelijker, maar het is belangrijker om niet te besparen op de kwaliteit als je zo lang mogelijk van een prachtige PVC vloer wilt blijven genieten.

De prijs versus de levensduur

De prijs die komt kijken bij het leggen van een PVC vloer kan ook veel zeggen over de levensduur van de vloer. Hoe langer de levensduur van de vloer, des te beter de kwaliteit. Kwalitatief goede vloeren mogen best meer kosten, dus je kunt in principe uitgaan dat een duurzame vloer een duurder prijskaartje heeft. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje voor het leggen van een PVC vloer aan de hand van de kwaliteit en de levensduur in vierkante meter:

Soort PVC vloer Levensduur Kosten
Click PVC – Budget 15 – 20 jaar €5 en €8 per m2
Click PVC – Hoogwaardig kwaliteit 20 – 30 jaar €8 en €12 per m2
Dry-back PVC – Budget kwaliteit 15 – 20 jaar €12 tot €30 per m2
Dry-back PVC – Hoogwaardig kwaliteit 20 – 30 jaar €18 tot €35 per m2

Naast de kosten en de levensduur per soort PVC vloer kan er ook worden gekeken naar de soort specialist die je inschakelt. De kosten kunnen namelijk ook per uur worden bepaald en variëren meestal flink onder de verschillende specialisten. Hierbij is vooral de ervaring bepalend voor de prijs. Een budget specialist kost minder dan een ervaren specialist, maar de PVC vloer zal dan ook net iets minder lang meegaan. Hieronder tref je een indicatie van de kosten versus de levensduur van een PVC vloer per specialistsoort:

Soort Specialist Levensduur Kosten
Budget specialist 15 – 20 jaar €25 tot €40 per uur
Ervaren specialist 20 – 30 jaar €45 en €65 per uur

Laat een expert het werk uitvoeren

Wil je het liefst verzekerd zijn van correct legwerk en hoogwaardig materiaal? Dan is het slim om een expert in te schakelen voor het legwerk van je PVC vloer. Een expert weet namelijk op professionele en efficiënte wijze te werken waardoor jij aanzienlijk veel tijd bespaart en je vloer sneller is gelegd. Daarnaast geeft een expert deskundig advies over je nieuwe PVC vloer en kan je garantie over het legwerk verwachten waardoor je voor een bepaalde tijd gedekt bent mocht er iets verkeerd gaan met je PVC vloer. Fouten in het legwerk worden pas op een later stadium ontdekt, wat een optimale garantieregeling essentieel maakt.

PVC vloeren zijn een interessante investering, maar als je het leggen van een nieuwe PVC vloer overweegt is het slim om eerst offertes te vergelijken met elkaar van meerdere specialisten uit je eigen regio zodat je de voordeligste deal kunt scoren. Hierdoor kan je enorm op de kosten van een PVC vloer besparen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?