Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe maak je een PVC vloer schoon?Als je zo lang mogelijk van je PVC vloer wilt blijven genieten, dan is het essentieel om de vloer goed schoon te maken van tijd tot tijd. Het schoonmaken van een PVC vloer doe je niet zomaar aangezien je met meerdere zaken rekening gaat moeten houden, maar hoe maak je een PVC vloer eigenlijk schoon? Ga verder met lezen als je meer te weten wilt komen over de schoonmaak van een PVC vloer.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

 

Stofzuigen en dweilen

De allerbelangrijkste manier om je PVC vloer schoon te maken is door te stofzuigen of dweilen. De meeste PVC vloeren beschikken namelijk over een beschermende bovenste laag waardoor dweilen en stofzuigen zeer geschikt zijn voor deze vloersoorten. Steentjes, zand en ander vuil die je vloer kunnen beschadigen komen je woning gemakkelijk binnen onder de schoenen van binnenkomende personen. Dit maakt het dan ook belangrijk om minstens tweemaal per week te stofzuigen. Wil je de vloer dweilen, gebruik dan wat warm water met geschikt reinigingsmiddel voor PVC vloeren. Gebruik geen zeep aangezien je dan strepen of doffe vlekken op de vloer krijgt en de beschermlaag heel snel kan worden aangetast.

Schoonmaken na slijtage en veroudering

Is je PVC vloer versleten of verouderd op de meest belopen plekken vanwege intensief gebruik, dan is het zeker belangrijk om de vloer een goede schoonmaakbeurt geven zodat deze er weer zo goed als nieuw uit kan zien. Het is ook slim om de vloer goed te reinigen door middel van machinaal schrobben. Daarnaast is het ook verstandig om een nieuwe beschermlaag aan te brengen op de vloer, al wordt er gezegd bij het leggen van de vloer dat dit niet noodzakelijk zal zijn in de toekomst.

Periodiek onderhoud

Periodiek onderhoudt betekent dat je PVC vloer met enige regelmaat wordt onderhouden. Dit kan je helemaal zelf doen, maar veel Nederlanders kiezen er steeds vaker voor om een expert in te schakelen voor het onderhouden van hun PVC vloer. Wat er hierbij met ‘periodiek’ bedoeld wordt, hangt per situatie af aangezien elk huishouden een bepaalde mate aan vuil de woning in en uit voert. De meeste Nederlanders hoeven hun PVC vloer slechts één tot tweemaal per jaar goed schoon te maken door middel van machinaal schrobben en het aanbrengen van een beschermende toplaag. Schoonmaken met een stofzuiger en een dweil wordt immers al tweemaal per week aangeraden.

Vlekken verwijderen

Zitten er hardnekkige vlekken op je PVC vloer? Dan kan je deze met wat WD-40 smeermiddel of jojobaolie en een handdoek wegwrijven. Je kunt de gevlekte behandelplaats met wat water en azijn schoonmaken na afloop. Gaat het om vlekken van etensresten zoals sauzen, druivensap, ketchup, wijn, mosterd en dergelijke, dan kan je ook bakpoeder of een zachte nylonborstel gebruiken. Gebruik ten slotte minerale gedistilleerde dranken om vlekken zoals lippenstift, verf, nagellak of stiftvlekken te verwijderen uit je PVC vloer.

Vuil en schade voorkomen aan je PVC vloer

Door te voorkomen dat je PVC vloer beschadigd raakt, blijft de vloer er jarenlang mooi uitzien waardoor de gemiddelde levensduur van je vloer aanzienlijk wordt verlengd. Voorkom schade aan de PVC vloer door een goed vloerkleed of deurmat te plaatsen voor de deuropeningen. Gebruik daarnaast een plaat multiplex of lambrisering als je meubilair moet verplaatsen over de vloer, plaats viltjes onder al je meubelstukken zoals tafels en stoelen en ruim overtollig gemorste vloeistoffen direct op.

Hoe maak je een PVC vloer schoon?Benodigdheden en stappenplan

Om een PVC vloer schoon te maken heb je niet veel nodig aangezien de vloer onderhoudsvriendelijk is. Voor een grondige schoonmaakbeurt moet je een stofzuiger hebben, een dweil, emmer of teil en eventueel een geschikt reinigingsmiddel voor PVC vloeren. De stappen die je gaat moeten nemen om je PVC vloer te reinigen zijn als volgt:

  1. Ruim de ruimte waar de vloer zich bevindt goed op zodat er niets op de vloer ligt.
  2. Stofzuig de hele PVC vloer en vergeet vooral de hoeken en de randen niet.
  3. Dweil de vloer met warm water en een speciaal reinigingsmiddel. Dweil met een zigzag patroon als je zo goed mogelijk wilt dweilen.
  4. Spoel de dweil vaak genoeg uit zodat de vloer niet te nat blijft.
  5. Zorg dat de vloer goed kan drogen door de ramen en/of deuren te openen.

Pas op met overdosering

Gebruik voor het reinigen van je PVC vloer nooit een stoomreiniger. Een stoomreiniger kan namelijk veel schade aan je vloer richten vanwege de warmte die hier vanaf komt. Ook kokend water of chemische reinigingsmiddelen dien je zo veel mogelijk te vermijden omdat dit opzwelling of het loslaten van de vloer kan veroorzaken. Maak je toch gebruik van reinigingsmiddelen om je PVC vloer schoon te maken, gebruik dan alleen PVC vloer geschikte reinigingsmiddelen, leng het middel goed met water aan volgens de gebruiksinstructies en pas op met overdosering van het reinigingsmiddel. Een overdosering kan namelijk vlekken en een doffe waas op je vloer veroorzaken.

Een expert inschakelen voor het schoonmaakwerk

Om je PVC schoon te maken kan je ook een specialist inschakelen. Een echte expert kan dan wel meer geld kosten dan als je zelf aan de slag gaat met het schoonmaakwerk, maar je profiteert van verschillende voordelen. Een expert kan je van de volgende zaken verzekeren:

  • Correct schoonmaakwerk en een vloer die langer mooi blijft.
  • De juiste materialen en apparatuur.
  • Gebruik van geschikte reinigingsmiddelen.
  • Hoogwaardig kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.
  • Efficiëntie en dus een besparing van tijd en energie.

Moet je je PVC vloer thuis of op kantoor schoonmaken en wil je dit werk liever aan een echte expert overlaten? Dan kan je een betrouwbare expert inhuren door te zoeken in je eigen buurt om te checken welke specialisten je zou overwegen. Vraag daar offertes op, maar een vergelijking en kies de expert uit die je het meest aanspreekt op basis van zaken zoals de kosten, de kwaliteit en de professionaliteit. Op deze wijze kan je een beter beeld van de mogelijkheden hebben waardoor je flink kunt besparen op de kosten van het schoonmaken van je PVC vloer.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?