Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat zijn de nadelen van een PVC vloer?PVC vloeren worden met de dag mee populairder vanwege de duurzaamheid, de isolerende en geluiddempende werking, het gemak van aanleg en het feit dat een PVC vloer onderhoudsarm is. Naast verschillende voordelen komen er ook een aantal nadelen kijken bij een vloer van PVC, wat het belangrijk maakt om ook hier een goede blik op te werpen voordat je de investering aangaat. Ga door met lezen als je meer te weten wilt komen over de verschillende nadelen die bij een PVC vloer komen kijken.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer is niets meer dan een vloer gemaakt van polyvinylchloride’, waarbij je uit kunt gaan van verschillende kunststoflagen en een toplaag die wordt aangebracht ter bescherming van de vloer. Je kunt uitgaan van een lange levensduur die kan oplopen tot wel 25 jaar, een gemakkelijke montage waarbij je zelf aan de slag kunt gaan als je voor een kliksysteem kiest, je kunt uit verschillende soorten en designs PVC vloeren kiezen en daarnaast heb je een slijtvaste en stevige vloer. Houd ten slotte rekening dat een PVC vloer vrijwel onderhoudsarm is in vergelijking tot andere vloersoorten, zeker als je de vloer goed schoon houdt met wat water en speciaal reinigingsmiddel voor PVC vloeren in combinatie met een dweil. Je kunt ook een stofzuiger gebruiken om de vloer schoon te houden. PVC vloeren vind je niet alleen in woningen van particulieren, maar ook ondernemers kiezen steeds sneller voor het leggen van een PVC vloer in een bedrijfspand.

Hieronder worden de meest voorkomende nadelen van een PVC vloer uitbundig vermeld zodat je een beter beeld hebt voordat je een definitieve keuze maakt.

Nadeel 1: De hoge kosten

Een PVC vloer is niet bepaald goedkoop, zeker niet in vergelijking tot een laminaatvloer, een vinylvloer of een vloer van tapijt. Je kunt wel uitgaan van hoogwaardig kwaliteit en een lage levensduur, maar voor het leggen van een PVC vloer ga je wel minimaal €30 tot €40 per vierkante meter moeten uitgeven. Wil je ook de ondergrond laten egaliseren voordat je de vloer aanlegt, dan gaat dit gemiddeld €50 per vierkante meter kosten. Vergeet daarnaast niet dat je beter kunt investeren in een PVC vloer van goed kwaliteit als je jarenlang wilt genieten van je vloer. Kiezen voor een goedkope prijs en de kwaliteit achterwege laten is dus geen goed idee als je voor duurzaamheid wilt kiezen. PVC vloeren van slecht kwaliteit kunnen daarnaast schadelijke of giftige stoffen bevatten.

Nadeel 2: De basisvloer moet egaal zijn

Om een PVC vloer te leggen gaat de basisvloer eerst helemaal egaal moeten zijn. Dit komt omdat een PVC vloer vrij dun en flexibel is en oneffenheden snel op te merken zijn als de ondergrond niet glad genoeg is voordat de vloer wordt gelegd. Ondervloeren van beton, zandcement, hout of anhydriet zijn uitermate geschikt voor het leggen van een PVC vloer. Om de basisvloer egaal te maken ga je niet alleen geld maar ook meer tijd moeten besteden.

Nadeel 3: Een PVC vloer beschadigt snel

Je kunt uitgaan dat een PVC vloer vrij snel kan beschadigen als er op de vloer wordt gekrast met steentjes, huisdiernagels of zand onder de schoenen. Hierdoor wordt de kans op naden en kieren groter bij een PVC vloer dan bij andere vloersoorten. Wil je een beschadigde PVC vloer voorkomen, zorg er dan voor dat je de vloer regelmatig onderhoudt. Denk hierbij aan minimaal één tot tweemaal per jaar. Wordt er lijm gebruikt om de vloer te bevestigen, dan moet er wel watervaste lijm gebruikt worden anders kan de lijm oplossen als je over de vloer gaat dweilen of als er sprake is van wisselingen in de temperatuur. Het is dan ook slim om viltjes te gebruiken onder de drukpunten van je meubels om te voorkomen dat de vloer beschadigt tijdens het verschuiven.

Wat zijn de nadelen van een PVC vloer?Nadeel 4: Rubber en PVC gaan niet goed samen

Het is van groot belang dat je PVC vloer niet in contact komt met rubber, aangezien deze twee materiaalsoorten niet goed met elkaar combineren. Mocht het toch gebeuren dat er rubber op de PVC vloer komt te liggen dan kan dit verkleuring veroorzaken op de vloer. Ook hierbij is het verstandig om viltjes onder je meubels te gebruiken als de onderkanten van rubber gemaakt zijn.

Nadeel 5: Een PVC vloer is niet gemakkelijk zelf te leggen

Je kunt een PVC vloer met een kliksysteem gemakkelijk zelf leggen, maar als je voor een dry-back PVC vloer kiest dan ga je wel een specialist in moeten schakelen. De vloer moet namelijk goed gelijmd worden op een nauwkeurige wijze zodat je van een strakke en naadloze vloer verzekerd bent. Daarnaast moet de ondergrond eerst goed egaal zijn. Is dit niet het geval, dan moet je weten hoe je dit op correcte wijze moet doen om oneffenheden in de oppervlakte van je PVC vloer te voorkomen. Ben je een doe-het-zelver, dan kan je beter dus niet kiezen voor een PVC vloer als je zelf aan de slag wilt zijn.

Nadeel 6: PVC heeft toch een andere uitstraling dan echt hout

Al kan PVC veel lijken op hout, dan nog heeft dit materiaal een andere uitstraling. Hout en PVC kunnen soms haast niet van elkaar te onderscheiden zijn, maar toch breekt of kraakt een houten vloer veel sneller dan een PVC vloer. Een PVC vloer heeft tevens geen lekkere houtgeur die afkomt van een houten vloer en daarnaast heeft een echte houten vloer een natuurlijke en warme uitstraling.

Ben je een PVC vloer aan het overwegen maar heb je geen idee wat de eerste stap moet zijn? Neem dan eerst even contact op met een ervaren deskundige zodat je van professioneel advies kunt worden voorzien over alle mogelijkheden. Zo kan je een vergelijking maken nadat je meerdere offertes aanvraagt bij de specialisten in je eigen regio. Kies de offerte uit die je het meest aanspreekt op basis van de prijs en de kwaliteit zodat je optimaal kunt besparen op de kosten van een PVC vloer.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?