Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De mogelijkheden van een PVC vloer zijn vrijwel eindeloos. Je kunt uit een ruim aanbod aan soorten, kleuren, designs, legpatronen, materiaalimitaties en dergelijke kiezen dat het verstandig is om eerst een beter beeld te krijgen van alle opties. Zo kan je namelijk overwegen welke mogelijkheid het beste bij je past. Ga na wat de verschillende mogelijkheden van PVC vloeren zijn door hieronder verder te lezen.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

 

Wat is een PVC vloer

Een PVC vloer is niets meer dan een kunststof vloersoort die uit meerdere lagen polyvinylchloride bestaat en waarvan de bovenlaag afgewerkt is met polyurethaan. Een PVC vloer is niet alleen waterbestendig en dus geschikt voor vochtige ruimtes, maar ook slijtvast, slagvast, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, geluiddempend, warmtegeleidend, voordelig geprijsd, te combineren met vloerverwarming en daarnaast verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren, designs en structuren.

Wel of geen ondervloer?

Wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van een prachtige PVC vloer, dan is het cruciaal dat de ondervloer stevig en egaal is. Dit geldt voornamelijk als je ook voor vloerverwarming kiest of als je gebruik maakt van het verlijmd PVC in plaats van Click PVC.

Uitstralingsmogelijkheden

Als het om de uitstraling van een PVC vloer gaat, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een PVC vloer kan dankzij het combineren van de hanidge voordelen van kunststof samen worden gevoegd met een ander materiaalsoort voor een unieke uitstraling. Deze vloeren zijn meestal haast onmogelijk van het imiterend materiaal te onderscheiden Denk zo aan een PVC vloer met betonlook, met natuursteen look, met houtlook, met tegelmotief en nog veel meer.

De kleurmogelijkheden

je hebt de keuze uit een ruim aanbod aan kleurmogelijkheden als je een PVC vloer gaat laten leggen. Populaire opties zijn tegenwoordig grijs, wit en zwart maar je kunt hierbij elke gewenst kleureffect creëren waardoor je voor elk soort interieur wel de ideale PVC vloer vindt.

Mogelijkheden: vormen en legpatronen

De mogelijkheden op het gebied van vormen en legpatronen zijn ook interessant, aangezien je tussen stroken en tegels kunt kiezen en zo meerdere patronen kunt creëren. Je hebt de mogelijkheid om de PVC stroken te leggen in de lengte, in een visgraat motief, een hexagon motief, een tegelprint, een houtmotief of dwars. Daarnaast kan een PVC vloer met houtlook beschikken over een natuurgetrouwe nerf waardoor de vloer haast niet van echt hout te onderscheiden is.

Mogelijkheden: de plaatsing van de vloerdelen

De planken van een PVC vloer worden rechtstreeks geplaatst op de ondergrond. Maak je gebruik van het verlijmd PVC, dan moet je zorgen voor een geëgaliseerde ondergrond zodat oneffenheden niet merkbaar zullen zijn in de toplaag van de PVC vloer. Als je Click PVC gebruikt dan is dit niet noodzakelijk, maar bij beide mogelijkheden moet de ondergrond wel egaal, stofvrij, schoon en droog zijn. PVC vloerdelen worden meestal op één van de onderstaande drie manieren gelegd:

  • Zwevend met klikverbinding: De stroken worden in elkaar geklikt. Dit maakt deze PVC vloer gemakkelijk en snel te leggen, te demonteren en te vervangen.
  • Zelfklevend: De PVC stroken zijn in dit geval van een plaklaag voorzien waardoor je na het verwijderen van de sticker de strook eenvoudig te leggen is op de ondervloer.
  • Verlijmd: De stroken moeten verlijmd worden op een geëgaliseerde ondergrond. Deze vloersoort is voornamelijk ideaal voor intensief gebruik.

Mogelijkheden: zelf leggen versus expert inhuren

Een PVC vloer kan je zelf leggen als je kiest voor het kliksysteem aangezien hierbij de PVC delen slechts in elkaar geklikt moeten worden. In geval van het dry-back oftewel verlijmd PVC ga je meestal een expert in moeten huren voor het legwerk. Een expert verzekert je van vrijblijvend en professioneel advies over je PVC vloer en het onderhoud, voert correct legwerk uit, geeft garantie op de vloer en werkt efficiënt waardoor je tijd bespaart en je vloer sneller gelegd is.

Mogelijkheden combinatie vloerverwarming

Een PVC vloer is uitstekend met vloerverwarming te combineren. Aangezien een PVC vloer warmtegeleidend is, kan je door het aanleggen van vloerverwarming flink op de stookkosten maandelijkse besparen. Daarnaast kan je een subsidie aanvragen als je tijdens het leggen van je nieuwe PVC ook direct vloerverwarming neemt en ben je op bewuste wijze milieuvriendelijk bezig.

Visgraat en Hongaarse punt PVC vloer

Er zijn verschillende mogelijkheden om een PVC vloer te leggen, waaronder in een visgraat motief of in een Hongaarse punt. Bij een visgraat PVC vloer worden de planken schuinlopend gelegd om een uniek patroon te creëren dat op een visgraat lijkt. Een Hongaarse punt lijkt vrij veel op een visgraat patroon, maar de planken worden gelegd in bepaalde stroken.

Lichte versus donkere houtlook PVC vloer

Of je voor een lichte vloerkleur of juist donker wilt gaan is een persoonsgebonden keuze. Een lichte vloerkleur oogt ontspannend, rustgevend en rustiek. Dit geldt vooral als je de vloer ook met witte wanden combineert. Wil je liever gaan voor een moderne, robuuste uitstraling, dan kan je beter voor een donkerkleurige PVC vloer gaan en het interieur met donkere en lichtkleurige meubelstukken combineren.

Grijze look en betonlook PVC vloer

Velen beginnen steeds vaker te kiezen voor een grijze look of een betonlook PVC vloer. Grijs past namelijk bij vrijwel elk interieurstijl en ook een betonlook kan bij de meeste meubelstukken en accessoires in huis worden gecombineerd. Je kunt betonlook daarnaast is allerlei tinten grijs krijgen, waardoor je zelf kunt kiezen hoe licht of hoe donker het grijs is.

Aangezien de mogelijkheden van een PVC vloer zeer uitgebreid zijn, is het altijd slim om eerst contact op te nemen met een expert zodat je van deskundig advies kunt worden voorzien. Op deze manier maak je geen miskoop en weet je zeker dat je voor de meest geschikte PVC vloersoort gaat. Het is wel verstandig om eerst een paar offertes van meerdere experts uit je omgeving en omstreken te vergelijken met elkaar zodat je een beter beeld van alle mogelijkheden hebt en een wel geïnformeerde keuze kunt maken tussen alle betrouwbare experts. Zo maak je tevens kans op een interessante besparing op de kosten van je nieuwe PVC vloer.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?