Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De voor- en nadelen van een PVC vloerIs je huidige vloer aan vervanging toe en ben je op zoek naar een nieuwe vloer die onderhoudsvriendelijk en duurzaam is? Dan is het slim om te kijken naar de voor- en nadelen van een PVC vloer. Ga verder met lezen als je wilt weten wat de verschillende voordelen en nadelen zijn die komen kijken bij een PVC vloer.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

 

PVC vloeren

Een PVC vloer kan op 2 verschillende manieren gelegd worden, namelijk door middel van een kliksysteem en door een dry-back systeem. Als je voor het kliksysteem gaat, oftewel click PVC, dan worden de stroken PVC aan elkaar geklikt. Er wordt folie gebruikt als ondervloer om te zorgen dat alles strak en egaal blijft. Click PVC kan op elke bestaande vloer gelegd worden en is dan ook geschikt voor vrijwel elke ondergrond. Kies je voor dry-back PVC oftewel het dry-back system, dan moet de ondergrond eerst geëgaliseerd worden om oneffenheden in de bovenste laag te voorkomen. Hierna wordt de vloer verlijmd waardoor het PVC goed vast komt te zitten op de geëgaliseerde ondergrond. Voor dit system ga je wel ervaring nodig hebben, anders is het slim om een expert in te huren voor het leggen van de PVC vloer.

De kosten van een PVC vloer

Hoeveel je gaat betalen voor het leggen van een PVC vloer hangt af van meerdere zaken. Zo ga je voornamelijk moeten kijken naar de oppervlakte van de vloer in vierkante meters, de soort PVC vloer, het systeem dat er wordt gebruikt maar ook naar de kosten van het materiaal en van de montage. Voor een PVC vloer betaal je gemiddeld €16 tot €20 per vierkante meter aan materialen terwijl de montage ongeveer €12 tot €14 per vierkante meter kost.

De voor- en nadelen van een PVC vloerWat zijn de voordelen?

Als we het over een PVC vloer hebben, dan kunnen we uitgaan van verschillende voordelen. Dit is ook duidelijk te merken aan het aantal PVC vloeren dat jaarlijks gelegd wordt. De meest relevante voordelen die bij een PVC vloer komen kijken, zijn als volgt:

 • De lange levensduur: Een PVC vloer heeft een zeer lange levensduur die op kan lopen tot wel 25 jaar. Dit maakt een PVC vloer één van de meest duurzame vloeren beschikbaar.
 • Onderhoudsvriendelijk: Je hoeft een PVC vloer amper te onderhouden, wat deze vloersoort zeer hygiënisch maakt. Eén tot tweemaal per week dweilen met water en een geschikt reinigingsmiddel of met de stofzuiger over de vloer gaan is meer dan voldoende.
 • Geluiddempend effect: Irritante geluiden van buiten kunnen je woning niet meer binnenkomen, en geluiden van binnen kunnen ook niet gemakkelijk je huis uit. Je buren hebben dan ook minder last van loopgeluid afkomstig uit je woning.
 • Warmte doorlatend en waterbestendig: Je kunt uitgaan dat een PVC vloer zowel waterbestendig als warmte doorlatend is. De vloer zal dan lekker warm aanvoelen tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken als je met water op de vloer knoeit aangezien de vloer daar niet door beschadigd. Dit maakt een PVC vloer ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het toilet of de keuken.
 • Geschikt voor vloerverwarming: Een PVC vloer kan prima gecombineerd worden met vloerverwarming waardoor de maandelijkse energiekosten flink omlaag zullen gaan en je geen nieuwe vloer hoeft te leggen als je vloerverwarming overweegt.
 • Gemakkelijk te leggen: Je kunt een PVC vloer helemaal zelf leggen als je gebruik maakt van het kliksysteem door de verschillende vloerstukken in elkaar te klikken. Ga je voor een dry-back systeem en heb je daar geen ervaring mee, dan kan je beter een specialist inschakelen.
 • Gemakkelijk te vervangen: Als je van plan bent om te gaan verhuizen, dan kan je PVC vloer gemakkelijk mee als je het kliksysteem hebt. Zo kan je in je nieuwe woning de PVC vloer gemakkelijk weer zelf leggen.
 • Ruim aanbod aan keuze: Wie een PVC vloer wil leggen heeft een ruim aanbod aan verschillende soorten designs, kleuren en soorten PVC vloeren. Je vindt dan ook vast wel de ideale PVC vloer die bij het interieur van je huis past.

Wat zijn de nadelen?

Er komen naast de verschillende voordelen ook enkele nadelen kijken bij een PVC vloer. Hieronder krijg je een beter beeld van de meest voorkomende nadelen van een PVC vloer:

 • PVC vloeren zijn duur: De kosten om een PVC vloer te leggen kunnen hoog oplopen afhankelijk van de soort PVC vloer, de materiaalkeuze en de oppervlakte. Je hebt dan ook een stevige en duurzame vloer.
 • Eerst een egale basisvloer: Om een PVC vloer te kunnen leggen moet de basisvloer geheel egaal zijn. Is de basisvloer niet strak genoeg, dan ga je hier eerst voor moeten zorgen anders zullen oneffenheden in de vloer duidelijk zichtbaar zijn.
 • Beschadigt snel: Een PVC vloer kan snel beschadigd raken, vooral door steentjes, grof vuil en nagels van huisdieren.
 • Rubber en PVC combineren niet: Rubber en PVC gaan niet goed samen, dus zorg ervoor dat je viltjes gebruikt als je meubels rubberen onderstukken hebben.
 • Niet altijd gemakkelijk zelf te leggen: Een PVC vloer kan dan wel gemakkelijk zelf te leggen zijn als je voor het kliksysteem gaat, maar in geval van de dry-back methode ga je wel een expert in moeten schakelen.
 • Andere uitstraling dan echt hout: Al kan PVC vrij veel op hout lijken, de uitstraling is toch wat anders dan écht hout en ziet er minder natuurlijk en warm uit.

Ben je van plan om een PVC vloer te leggen, dan kan je altijd zelf aan de slag gaan als je voldoende tijd, ervaring en de juiste materialen hebt. Wil je het werk echter overlaten aan een echte expert die efficiënt te werk gaat, garantie geeft en je van een prachtig gelegde PVC vloer kan verzekeren dan is het verstandig om een specialist in te huren. Vergelijk eerst een paar offertes zodat je er zeker van bent dat je voor de beste specialist kiest waardoor je zowel op de kosten van een PVC vloer bespaart als goed kwaliteit in huis haalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?