Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Verschil PVC vloer en een Vinyl vloerVeel mensen verwarren PVC vloeren en Vinyl vloeren met elkaar omdat ze over veel soortgelijke eigenschappen beschikken en sterk op elkaar lijken, maar toch is er wel degelijk verschil tussen de twee vloersoorten. Je kunt hieronder doorgaan met lezen als je meer te weten wilt komen over de verschillen tussen een PVC vloer en een Vinyl vloer.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer kan het best worden omschreven als een polyvinylchloride vloer die slijtvast, stootvast, onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur. Een PVC vloer is daarnaast vrij gemakkelijk te leggen en hoeft niet veel geld te kosten als je in duurzaamheid wilt investeren.

Voor- en nadelen PVC vloer

Er komen allerlei voordelen kijken bij het leggen van een PVC vloer, maar je gaat ook moeten kijken naar de nadelen zodat je een beter beeld hebt van je keuze. Hieronder tref je een handig overzicht van de meest voorkomende voor- en nadelen van een PVC vloer:

Voordelen Nadelen
Stootvast en slijtvast De kosten lopen op
Warmtegeleidend en vochtbestendig Je moet een beschermlaag aanbrengen
Ideaal met vloerverwarming combineren PVC vloeren voelen hard en onnatuurlijk aan
Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch  
Lange levensduur  
Geluiddempend  
Gemakkelijk te leggen, demonteren en vervangen  

Wat is een Vinyl vloer?

Een Vinyl vloer is niets meer dan een vloer gemaakt van een soort kunststof, soortgelijk een PVC, maar bij een Vinyl vloer is er sprake van meerdere lagen. Daarnaast is de bovenste laag van een Vinyl vloer hard en slijtvast, waardoor een Vinyl vloer jarenlang mee gaat.

Voor- en nadelen Vinyl vloer

Bij een Vinyl vloer komen ook allemaal voor- en nadelen kijken. Het is dan ook van groot belang om goed naar beiden te kijken als je een beslissing gaat maken tussen een Vinyl vloer en een PVC vloer. De voor- en nadelen van een Vinyl vloer zijn:

Voordelen Nadelen
De flexibiliteit is geschikt voor meerdere patronen Niet krasvast
Geluiddempend Geschikte ondervloer nodig
Onderhoudsvriendelijk en hygiënisch  
Vochtbestendig  
Voelt warm aan  

PVC versus Vinyl: De overeenkomsten

Een PVC vloer en een Vinyl vloer tonen verschillende overeenkomsten, wat het dan ook niet vreemd maakt dat velen deze twee vloersoorten verwarren met elkaar. Zowel een PVC als een Vinyl vloer bestaat uit meerdere lagen en beiden zijn geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast heb je bij beide vloersoorten een ruim aanbod aan verschillende mogelijkheden in kleuren en designs, zijn beide vloersoorten onderhoudsvriendelijk, duurzaam en geluiddempend.

Verschil PVC vloer en een Vinyl vloerPVC versus Vinyl vloeren: De verschillen

PVC vloeren en Vinyl vloeren verschillen in elkaar als het gaat om verschillende zaken. Denk zo aan de onderlaag, waarbij deze zachter is dan bij PVC en dus ook flexibeler. Daarnaast is Vinyl beschikbaar in grotere afmetingen en is Vinyl iets goedkoper dan PVC. Je kunt verder uitgaan dat het onderhoud bij een Vinyl vloer meer zal zijn aangezien deze vloer sneller beschadigd raakt dan een PVC vloer en dat het leggen van een PVC vloer meerdere mogelijkheden kent terwijl dit bij een Vinyl vloer niet het geval is.

Het materiaal

Het materiaal van beide vloersoorten kan wel op elkaar lijken, maar bij een PVC vloer zijn een aantal stoffen toegevoegd voor de kleur en de flexibiliteit. Beide vloersoorten hebben meerdere lagen, maar bij een Vinyl vloer is het materiaal van de basislaag zachter terwijl die van een PVC vloer harder aanvoelt.

De levensduur

Zowel een PVC vloer als een Vinyl vloer zijn duurzame vloeren die jarenlang meegaan. Bj een Vinyl vloer kan je van een gemiddelde levensduur van 10 tot 20 jaar uitgaan terwijl dit bij een PVC vloer 25 tot 30 jaar kan oplopen. Hoe lang de vloeren meegaan wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit van de vloer, de installatie, het onderhoud en het gebruik.

Het onderhoud

In geval van beide vloersoorten kan je van weinig onderhoud uitgaan aangezien zowel een PVC vloer als een Vinyl vloer gemakkelijk schoon te houden zijn. Daarnaast zijn beide vloeren vochtbestendig en kan vuil en stof zich niet gemakkelijk aan de vloer hechten. Het onderhoud van een Vinyl vloer vergt net iets meer aandacht vanwege de gevoeligheid voor beschadigingen.

De basisvloer

Om een PVC en een Vinyl vloer te kunnen leggen gaat in de meeste situaties de basisvloer eerst geëgaliseerd moeten worden anders zijn oneffenheden duidelijk te zien in je vloer. Er zijn verschillende geschikte producten die je kunt gebruiken voor het egaal maken van de basisvloer. Ga je voor klik PVC, dan hoef je niets aan de ondergrond te doen.

De vloerinstallatie

Het leggen van een PVC vloer hoeft niet moeilijk te zijn als je voor het kliksysteem kiest. Je kunt de planken zelf in elkaar klikken, maar als je voor verlijmd PVC gaat dan kan je beter een expert inschakelen voor de klus. In geval van een Vinyl vloer kan de rol Vinyl zo uitgerold worden om de vloer te leggen, wat deze klus dus vrij eenvoudig maakt als je zelf aan de slag wilt gaan met het legwerk.

Kan je niet kiezen?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken tussen een Vinyl vloer en een PVC vloer, dan is het slim om eerst een expert in te schakelen zodat je professioneel advies kunt krijgen over de meest geschikte optie in je situatie. Daarnaast krijg je garantie op je nieuwe vloer waardoor je voor een bepaalde tijd goed gedekt bent tegen onvoorziene omstandigheden. Zo maak je de juiste keuze en bespaar je geld, tijd en weet je zeker dat je jarenlang van een goede vloer kunt genieten.

Overweeg je het leggen van een nieuwe vloer en heb je voor een PVC of een Vinyl vloer gekozen? Laat het legwerk dan door een echte expert uitvoeren, door eerst een aantal offertes bij lokale specialisten uit je omgeving op te vragen zodat je een vergelijking kunt maken. Kies de specialist uit die de offerte heeft uitgegeven met de beste prijs-kwaliteitsgarantie waardoor je flink op de kosten van een nieuwe vloer kunt besparen terwijl je zeker weet dat je een kwalitatief goede vloer in huis haalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?