Alles over pvc vloeren

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoe repareer je een PVC vloer?Een PVC vloer kan dan wel slijtvast en stootvast zijn, maar net zoals elke vloersoort zijn ook PVC vloeren gevoelig voor beschadigingen naarmate de vloer intensiever gebruikt wordt. Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij een beschadigde PVC vloer en op welke manier je een beschadigde PVC vloer kunt repareren? Ga dan verder met het lezen van deze tekst.

*Kooptip

→ Geïnteresseerd in een pvc vloer? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang gratis én vrijblijvend offertes van lokale vakspecialisten.

 

Beschadigingen aan een PVC vloer

Elke vloer kan beschadigd raken en is in een bepaalde mate gevoelig voor krassen, zo ook een PVC vloer. Al kan een PVC vloer zeer hard zijn, dan nog wordt de vloer beschadigd als het gaat om een intensief belopen PVC vloer. Wil je de kans op beschadigingen aan je PVC vloer minimaliseren, dan ga je de vloer van tijd tot tijd moeten onderhouden.

Veel voorkomende beschadigingen

PVC vloeren kunnen op verschillende manieren beschadigd raken, al zijn ze stootvast. De meest voorkomende soorten beschadigingen zijn als volgt:

 • Krasvorming door zand, steentjes of vuil onder de schoenen bij het inlopen.
 • Ook door het verschuiven van meubels met weinig of geen vilt ontstaan krassen.
 • De vloer kan gedeukt worden vanwege puntbelasting door zware meubelstukken.
 • Onoplettende verhuizers kunnen je PVC vloer ook flink beschadigen tijdens de verhuizing.
 • Agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken kan een PVC vloer schade aanrichten.

Kleine versus grote beschadigingen

Is je PVC vloer toch beschadigd geraakt, dan ga je eerst moeten bepalen of het gaat om een kleine of een grote beschadiging. Kleine beschadigingen en krasjes ga je vrij gemakkelijk kunnen verwijderen door het gebruiken van speciale producten die je op de vloer moet laten intrekken. Als het gaat om grote beschadigingen op je PVC vloer dan is het slim om een expert in te schakelen voor het verwijderen van de beschadigingen. het is aan te raden om contact op te nemen met het bedrijf die je vloer heeft gelegd aangezien ze dezelfde kleur vloer op voorraad kunnen hebben waardoor je vloer en weer zo goed als nieuw uitziet.

PVC vloeren repareren: verlijmd PVC versus klik PVC

De wijze waarop je een PVC vloer kunt repareren hangt niet alleen af van de ernst van de beschadiging, maar ook van wat voor soort PVC vloer je hebt. Het repareren van een PVC vloer die verlijmd is verschilt namelijk enorm van klik PVC. Gaat het om verlijmd PVC, dan is het verstandig om de beschadigde strook te verwarmen door een föhn te gebruiken. Verwijder de strook vervolgens, verwijder de lijmresten en verlijm de nieuwe PVC strook. Heb je echte klik PVC, dan kan de plan eenvoudig worden vervangen door deze los te klikken en een nieuwe plank te plaatsen.

Nieuwe Polyurethaan laag aanbrengen

Een PVC vloer kan je goed beschermen door het aanbrengen van een nieuwe Polyurethaan laag. Dit geldt ook als de vloer ernstig beschadigd is en de toplaag geheel versleten of dof is. In deze situatie is het aan te raden om de PVC vloer te renoveren door eerst lichtjes te schuren en vervolgens een nieuwe PU laag aan te brengen ter bescherming.

Hoe repareer je een PVC vloer?Beschadigingen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor beschadigde PVC vloeren. Wil je beschadigingen op je PVC vloer zo veel mogelijk vermijden, neem dan de onderstaande tips in acht:

 • Plaats vilt onder de poten van je meubels zoals tafels en stoelen.
 • Zet een goede deurmat bij alle ingangen en uitgangen van je huis om binnenkomend vuil tegen te houden en loop niet met schoenen aan in huis.
 • Stofzuig de PVC vloer met enige regelmaat en dweil met lauwwarm water en een PVC vriendelijk reinigingsmiddel. Gebruik geen groen zeep of agressieve reinigingsmiddelen.
 • Verwijder scherpe materialen van de vloer en ruim overtollig gemorste vloeistoffen direct op om schade aan de vloer te voorkomen.
 • Breng van tijd tot tijd een extra beschermende PU laag aan op de vloer.

Repareren of toch vervangen?

Als je niet zeker weet of je je PVC vloer moet repareren of vervangen, dan is het slim om een expert in te schakelen voor professioneel advies over de meest geschikte mogelijkheden. Heb je gekozen voor het repareren van de vloer dan ga je minder kosten maken, maar dan gaat het ook meestal om kleinere beschadigingen. Is de vloer echter voor een groot deel beschadigd of is de beschadiging zeer ernstig en kies je voor het vervangen van de PVC vloer, bestal dan een aantal extra planken PVC zodat je in de toekomst goed voorbereid bent mocht je zelf een plank willen vervangen na een kleine beschadiging van je vloer.

Zelf repareren of expert inschakelen?

In hoeverre je een expert in moet schakelen om je beschadigde vloer te repareren of vervangen hangt af van wat voor soort PVC vloer je hebt. Als het gaat om dry-back PVC of verlijmd PVC, dan gaat het om specialistisch werk waarbij je beter een expert in kunt schakelen. Als het gaat om klik PVC dan kan je de vervanging van de stroken in principe helemaal zelf doen vanwege het gemakkelijk kliksysteem. Huur je een expert in, check dan altijd eerst of je te maken hebt met een betrouwbaar bedrijf door:

 • Te checken hoeveel garantie je krijgt op het werk.
 • Te letten op de keurmerken of brancheorganisaties.
 • Te zoeken naar reviews en beoordelingen.
 • Experts te vergelijken met elkaar voor je definitief kiest.

Is je PVC vloer beschadigd en ben je op zoek naar een ervaren expert die weet wat de beste manier is om je vloer er weer zo goed als nieuw uit te laten zien? Dan is het verstandig om een specialist in te huren door het aanvragen van zo veel mogelijk offertes in je eigen omgeving zodat je een duidelijk beeld van alle opties kunt formuleren. Maak een vergelijking van alle ontvangen offertes en kies aan de hand van deze vergelijking een expert uit die je het meest aanspreekt als je kijkt naar zaken zoals de kosten en de kwaliteit. Je wilt immers zo veel mogelijk op de kosten van het repareren van je PVC vloer besparen maar ook voor hoogwaardig kwaliteit kiezen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?