Al kan het leggen van een PVC vloer vrij gemakkelijk zijn, dan nog ga je rekening moeten houden met allerlei zaken als je van correct legwerk en een prachtig gelegde vloer verzekerd wilt zijn. Er zijn namelijk verschillende zaken die fout kunnen gaan waardoor je onnodige kosten maakt. Ga verder met lezen als je wilt weten wat de 6 veel voorkomende fouten zijn bij PVC vloeren en hoe je deze fouten kunt voorkomen.
Contents
- 1 Fout 1: Geen rekening met snijverlies houden
- 2 Fout 2: De vloer niet laten acclimatiseren
- 3 Fout 3: De ondergrond niet eerst egaliseren
- 4 Fout 4: Te strak tegen de muur aanleggen
- 5 Fout 5: Geen instructies lezen
- 6 Fout 6: Geen onderhoudscontract regelen
- 7 Twijfels? Schakel een specialist in
- 8 Een betrouwbare specialist vinden
Fout 1: Geen rekening met snijverlies houden
Als je een PVC vloer gaat leggen, dan ga je rekening moeten houden met het snijverlies oftewel het zaagverlies. Het is namelijk haast onmogelijk om geheel uit te komen met het aantal planken of vierkante meters als je een PVC vloer gaat leggen. Kleine stukjes PVC kan je dan ook niet meer gebruiken, wat het belangrijk maakt om dit ook op te nemen in het aantal vierkante meters dat je gaat kopen anders kom je planken tekort tijdens het legwerk. Hou bij Click en Plak PVC rekening met gemiddeld 7 tot 10% snijverlies en bij Visgraat PVC met 10 tot 18% snijverlies afhankelijk of je voor het klik of plak systeem gaat.
Fout 2: De vloer niet laten acclimatiseren
Ben je van plan om zelf aan de slag te gaan met het leggen van een PVC vloer, dan ga je de vloer eerst moeten acclimatiseren. Ga dan ook niet direct aan de slag, maar laat de vloer minstens 48 uur acclimatiseren aan de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Doe je dit niet, dan kan de vloer gaan ‘werken’ vanwege temperatuurverschil door uit te zetten of juist in te krimpen. Door 48 uur te wachten voorkom je bollingen, hoeken die omhoog komen, kieren en scheuren in je PVC vloer.
Fout 3: De ondergrond niet eerst egaliseren
Om een PVC vloer te leggen ga je de ondervloer in de meeste gevallen eerst moeten egaliseren, vooral als je de PVC vloer gaat verlijmen. Worden de oneffenheden niet verwijderd uit de ondervloer, dan zullen deze duidelijk te zien zijn in de bovenste laag van je PVC vloer. Hoe gladder de ondergrond, des te eenvoudiger de aanleg ook wordt en des te mooier je vloer.
Fout 4: Te strak tegen de muur aanleggen
Zorg voor voldoende speling bij de muur op moment dat je de PVC vloer gaat leggen aangezien het materiaal ruimte nodig heeft om te ‘werken’. Je kunt uitgaan van 1 centimeter ruimte tussen de vloer en de wanden, zodat de vloer nog uit kan zetten. Hou je geen rekening met de speling, dan kan dit krakende vloeren, bollende vloeren of brekende vloerplanken met zich meebrengen. Een andere oplossing hierdoor is het plaatsen van plakplinten, strippen of deklijsten.
Fout 5: Geen instructies lezen
Eén van de meest voorkomende fouten tijdens het leggen van een PVC vloer is dat men vaak de instructies op de verpakking niet leest, of geen gebruik maakt van een stappenplan. Velen gaan namelijk aan de slag met het legwerk zonder de leginstructies te lezen en de legwijze simpelweg te baseren aan de hand van voorafgaande ervaringen. Bij een PVC vloer is het juist zeer belangrijk om te werken volgens de exacte instructies die je kunt vinden op de verpakking van de PVC planken. Als je zelf aan de slag wilt gaan met het legwerk, dan is het verstandig om toch even een expert te spreken zodat je van deskundig advies voorzien wordt over de beste legmethode en de zaken waar je écht rekening mee moet houden.
Fout 6: Geen onderhoudscontract regelen
Je kunt natuurlijk zelf het onderhoud van je nieuwe vloer regelen, maar het is slim om een onderhoudscontract af te sluiten met een specialist zodat je geen omkijken meer hebt naar het onderhoud of de kosten die hierbij komen kijken. De specialist komt hierbij periodiek langs om de staat van je vloer te checken en om de vloer te onderhouden zodat je vloer er altijd mooi uit blijft zien.
Twijfels? Schakel een specialist in
Had je je nieuwe PVC vloer graag zelf gelegd, maar heb je twijfels over de legwijze, beschik je niet over de juiste tijd, materialen en gereedschappen of wil je verzekerd zijn van correct legwerk en een prachtige PVC vloer waar je jarenlang van kunt genieten? Schakel dan alsnog een specialist in zodat deze je PVC vloer kan leggen. Door een specialist in te huren krijg je tevens deskundig advies over je PVC vloer en de mogelijkheden en kan je van garantie op de vloer profiteren. Een specialist gaat daarnaast op efficiënte wijze te werk op basis van ervaring en kennis en kan je PVC vloer dan ook snel afgerond hebben waardoor jij enorm veel tijd bespaart.
Een betrouwbare specialist vinden
Aangezien een PVC vloer lang mee kan gaan, is het van cruciaal belang om een betrouwbare specialist te vinden voor het legwerk. Je wilt immers een PVC vloer van hoogwaardig kwaliteit in huis. Wil je verzekerd zijn van een betrouwbare specialist, let dan op de volgende zaken:
- Zoek reviews of beoordelingen over de specialist van andere klanten uit het verleden.
- Check of de specialist bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.
- Ga na of de specialist een eigen website heeft.
- Vergelijk eerst meerdere offertes van specialisten.
- Vraag naar de keurmerken en eventuele brancheorganisatie lidmaatschappen.
- Check hoe lang de garantie op je PVC vloer geldig blijft.
Ben je de aanleg van een nieuwe PVC vloer aan het overwegen, dan ga je dit natuurlijk niet zomaar doen. Start bij het zoeken van een aantal goede en betrouwbare specialisten uit je regio en vraag offertes op zodat je met deze gegevens een vergelijking gaat kunnen maken. Nadat je de offertes ontvangen hebt, leg ze naast elkaar en vergelijk op basis van prijs en kwaliteit. Kies vervolgens de specialist uit die je de beste deal heeft aangeboden zodat je zeker weet dat je niet alleen voor hoogwaardig kwaliteit kiest, maar ook dat je flink hebt bespaard op de kosten van je nieuwe PVC vloer.