PVC vloeren worden steeds populairder, dat is niet vreemd aangezien deze vloersoort onderhoudsvriendelijk, duurzaam en stevig is, prima met vloerverwarming is te combineren, geluiddempend werk, ideaal is voor vochtige ruimtes en nog veel meer. Er zijn verschillende soorten PVC vloeren, wat het verstandig maakt om een kijkje te nemen naar de meest bekende soorten PVC vloeren. Ga verder met lezen als je meer te weten wilt komen over de verschillende soorten PVC vloeren en wat de zaken zijn die hierbij komen kijken.
Contents
PVC vloeren
PVC vloeren zijn zeer duurzame vloeren die slijtvast zijn, minstens 25 jaar lang meegaan en perfect met vloerverwarming te combineren zijn. Daarnaast kan je uit een ruim aanbod aan soorten PVC vloeren kiezen, kleuren en designs kiezen, profiteer je van een geluiddempende en vochtbestendigheid werking en een PVC vloer is vrij onderhoudsvriendelijk aangezien vuil en stof zich niet snel aan de vloer hechten.
PVC stroken en PVC tegels
We kennen zowel PVC stroken als PVC tegels, waarbij je bij PVC stroken de vloer moet verlijmen. Het gaat hierbij om de meest populaire PVC soort momenteel verkrijgbaar. Als je voor PVC tegels kiest kan je uitgaan van vrijwel dezelfde principes als bij PVC stroken maar er komt een steeneffect bij kijken.
PVC visgraat
Velen kiezen tegenwoordig steeds vaker voor een PVC visgraat vloer. Het gaat om een vloer met een visgraatpatroon of een Hongaarse punt patroon, de nieuwste trend in de interieursector. Een vloer met een visgraatpatroon wordt al eeuwenoud toegepast in alle soorten ruimtes.
Rigid PVC
De nieuwste vloerentrend van het moment is de Rigid PVC, ook wel Rigide of Rigide Core genoemd. Het gaat om een kwalitatief goed en zeer sterke vloer. Je betaalt wel iets meer voor deze PVC vloersoort, maar je hebt dan ook een hele goede vloer.
Click PVC
Door te kiezen voor Click PVC, ook wel het kliksysteem genoemd, kan je zelf aan de slag met het legwerk. Daarnaast kan je deze vloer gemakkelijk weer demonteren en meenemen als je gaat verhuizen naar een nieuw adres. Het is verder niet noodzakelijk om de ondergrond egaal te maken aangezien elk vloeronderdeel keihard is. Met het kliksysteem kan je elk vloeronderdeel gemakkelijk in elkaar klikken. Moet je de vloer repareren, dan kan je eenvoudig één plank vervangen in plaats van heel de vloer.
Zelfklevend PVC
Wil je verzekerd zijn van een gemakkelijke installatie, dan is zelfklevend PVC ideaal. Je hoeft namelijk slechts de beschermfolie te verwijderen en vervolgens de planken of de tegels te plaatsen. Zorg er wel voor dat de ondergrond stevig, hard, gelijkmatig en glad is als je dit systeem kiest. Bij deze PVC soort is er geen noodzaak voor het gebruik van lijm of extra gereedschap.
Dry-back PVC
Eén van de meest populaire systemen is dry-back PVC, waarbij gebruik wordt gemaakt van lijm. Lijm wordt namelijk op een geëgaliseerde ondervloer aangebracht waardoor de vloer goed kan plakken. Deze vloersoort is niet ideaal voor een doe-het-zelver, maar er gaat een echte expert ingehuurd moeten worden voor het leggen van deze vloer.
Loose Lay PVC
Kies je voor loose lay PVC, ook wel self laying floors of losleg PVC genoemd, dan kan je uitgaan van dikkere planken die iets zwaarder zijn en zonder het gebruik van lijm of een kliksysteem gelegd kunnen worden. De onderkant van loose lay PVC is grof, waardoor de planken niet gemakkelijk kunnen verschuiven. Je kunt loose lay PVC eenvoudig oppakken en meenemen zonder dat je de ondervloer beschadigd. Vergeet niet dat loose lay PVC de duurste variant is onder alle PVC soorten.
Andere soorten PVC
Naast de bovengenoemde soorten PVC voor een vloer kennen we nog een aantal soorten. Denk zo aan natuurlijk PVC, waarbij de vloer bestaat uit biologische PVC die milieuvriendelijk is en klimaatverandering tegengaat. Daarnaast kennen we een natuurlijk alternatief, namelijk kurk. Een andere PVC soort is magnetisch PVC, een moderne soort PVC waarbij het niet noodzakelijk is om de ondervloer eerst te egaliseren en lijm ook niet nodig is.
Kleuren en soorten PVC vloeren
Je kunt uit verschillende soorten kleuren en designs kiezen. denk zo aan PVC met reliëf, met een houtlook, een betonlook of met een visgraatmotief. Daarnaast heb je PVC in lichte kleuren en donkere kleuren of met de uitstraling van plavuizen. Elke gewenste kleur en uitvoering is in principe mogelijk.
Welke vloer moet ik kiezen?
Weet je niet zeker welke PVC soort je moet kiezen als je een vloer gaat leggen? Dan dien je hierbij rekening te houden met bepaalde zaken om je beslissing te maken. Ga je vloerverwarming combineren met de vloer en wil je verzekerd zijn van een maximaal rendement, dan kan je beter kiezen voor verlijmd PVC. Zijn er daarnaast temperatuurschommelingen in de ruimte, kies dan voor een kliksysteem en probeer juist kurk of verlijmd PVC te vermijden. Als de ruimte vochtig is, dan is het slim om te gaan voor click PVC.
PVC vloer zelf leggen of specialist inschakelen?
Een PVC vloer kan je in principe best zelf leggen, maar je moet wel over een bepaalde mate van kennis, ervaring en handigheid beschikken en daarnaast moet je zelf de juiste materialen en gereedschappen in huis halen en voldoende tijd vrijmaken. Wil je het werk liever aan een efficiënt werkende expert overlaten en geen onnodige risico’s nemen, kies dan voor een specialist. Door een specialist in te schakelen krijg je garantie op je PVC vloer en weet je zeker dat je snel kunt genieten van een prachtig gelegde vloer van hoogwaardig kwaliteit. Je krijgt ten slotte professioneel advies van een specialist, wat het maken van verkeerde beslissingen tijdens de investering voorkomt.
Heb je besloten om een PVC vloer te leggen en weet je niet wat de eerste stap is? Dan moet je direct in je eigen regio checken welke specialisten er gevestigd zijn, aangezien je beter eerst een ervaren deskundige kunt spreken om advies te krijgen over de geschikte mogelijkheden. Vergelijk offertes en kies de specialist uit die je het meest aanspreekt qua prijs als je op de kosten wilt besparen.