Ben je pas verhuisd of ben je toe aan een nieuwe vloer, dan is een PVC vloer een interessante optie als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke vloer die stevig is, geluidswerend, een lange levensduur heeft maar ook gemakkelijk en snel te leggen is. Ga door met lezen als je wilt weten wat de stappen zijn om zelf een PVC vloer te leggen en wat er allemaal komt kijken bij het legproces als je zelf aan de slag wilt gaan.
Contents
Zelf een PVC vloer leggen
Een PVC vloer is niet moeilijk te leggen als je zelf aan de slag wilt gaan, maar het hangt sterk af van wat voor soort PVC vloer je wilt leggen. Ga je voor een dry-back versie waarbij je lijm moet gebruiken, dan ga je beter een specialist in kunnen schakelen als je van correct legwerk en garantie verzekerd wilt zijn. heb je echter ervaring en kennis, dan kan je zelf aan de slag gaan. Als je voor het kliksysteem kiest, dan kan je de delen Click PVC gemakkelijk in elkaar klikken. Deze PVC soort is tevens gemakkelijk te demonteren als je gaat verhuizen en te vervangen als slechts een deel van de vloer beschadigd is geraakt.
Voordelen en nadelen zelf PVC vloer leggen
Er komen verschillende voordelen kijken bij het zelf leggen van een PVC vloer. Je gaat ook moeten kijken naar de nadelen zodat je een wel overwogen keuze kunt maken. De meest voorkomende voor- en nadelen die komen kijken als je zelf aan de slag gaat met het legwerk van een PVC vloer zijn als volgt:
Voordelen | Nadelen |
Je bespaart ruim 35% op de kosten. | Een PVC vloer leggen is een tijdrovende klus. |
Je kunt werken in je eigen tempo op moment dat het jou het beste uitkomt. | Fouten in het legwerk worden pas later opgemerkt. |
Je hebt zelf de controle over heel het legproces van de PVC vloer. | Oneffenheden zijn snel op te merken als je niet nauwkeurig werkt. |
Je kunt na afloop trots zijn op je zelf gelegde PVC vloer. | Je moet de correcte materialen en benodigdheden in huis halen. |
De benodigdheden
Om een PVC vloer te leggen ga je de materialen en een aantal benodigdheden in huis moeten halen. Denk zo aan de PVC stroken, een PU beschermlaag, een meetlint of een rolmaat, een potlood en een rubberen hamer. Je hebt ook een stanleymes nodig, een winkel- of zwaaihaak, een aanslagblok en PVC wals.
De voorbereiding
Maak eerst een schets van de ruimte waar je de PVC vloer wilt leggen zodat je een beter beeld hebt van de afwijkingen. Ga tevens na wat voor patroon je wenst aangezien je op deze wijze kunt bepalen hoeveel vierkante meters je aan PVC nodig hebt. Noteer alle afmetingen correct en schaf net iets meer materiaal aan dan je nodig hebt om te voorkomen dat je materiaal tekort komt of als materiaal beschadigd raakt tijdens het legproces.
Zorg voor de ideale condities
In de ruimte waar je de PVC vloer gaat leggen moet de ideale luchtvochtigheidsgraad niet hoger zijn dan 70% en is een temperatuur van 18°C aan te raden. Dit geldt voornamelijk als je gebruik maakt van lijm om de vloer te leggen, aangezien de slijm minder goed bindt bij een te hoge luchtvochtigheidsgraad of bij te lage temperaturen. Ook direct zonlicht heeft een invloed op de lijm en je gaat de vloerverwarming eerst moeten uitdoen voordat je aan de slag gaat.
De ondervloer
Zorg voor het goed egaliseren van de ondervloer als je van een prachtig eindresultaat en een stabiele OVC vloer verzekerd wilt zijn. Maak de ondervloer tevens goed schoon, stofvrij en droog. De gemiddelde droogtijd bedraagt een dag, waarna je kleine oneffenheden nog weg kunt schuren op de oppervlakte. De oneffenheden kunnen namelijk te zien zijn in je PVC vloer. Ga je voor een kliksysteem, dan hoef je de ondervloer niet te egaliseren maar wel schoon, stofvrij en droog te maken.
Stappen plak PVC vloer leggen
Plak PVC zelf leggen is geen gemakkelijke klus, zeker als je hier geen ervaring of kennis mee hebt. Ga je toch zelf aan de slag met het lijmwerk, dan kan je het best werken volgens het onderstaand stappenplan:
- Breng een laag lijm aan en plaats de stroken.
- Begin met het grootste stuk, leg de stroken in de lengterichting en werk vanuit de hoeken. Laat de PVC minimaal een uur rusten.
- Kort stroken in met een stanleymes. Je kunt zo ook deuren, dorpels en naden uitsnijden.
- Als de strook de correcte vorm heeft, leg deze op de juiste plaats en til de helft van de strook op zodat je lijm kunt smeren aan de onderkant en druk de strook stevig aan. Draai de tweede helft om en smeer deze in met lijm om geplakt te worden.
- Dit proces dien je te herhalen tot de hele vloer is gelegd.
- Zijn de stroken allemaal verlijmd, wals de vloer om luchtbellen te verwijderen.
- Kit de randen van de vloer af of plaats plinten.
Stappen Click PVC leggen
Click PVC leggen is gemakkelijker dan dry-back PVC aangezien je de losse delen slechts hoeft te klikken aan elkaar. Volg het onderstaand stappenplan als je wilt weten hoe je Click PVC zelf kunt leggen:
- Start met de hoek van de ruimte aan de linkerkant en werk van links naar rechts.
- Klik elk deel aan elkaar vast door van achter naar voren toe te werken tot je een klik hoort.
- Houd elke strook schuin en steek de groef onder de lip.
- Druk de strook weer plat met een zachte hamer.
- Herhaal dit tot de hele vloer gelegd is.
Overweeg je het leggen van een PVC vloer en wil je verzekerd zijn van correct legwerk, garantie op de vloer, deskundig advies en hoogwaardig kwaliteit, schakel dan een specialist in door eerst offertes te vergelijken met elkaar zodat je profiteert van een flinke besparing op de kosten van je nieuwe PVC vloer.