Ben je van plan om zelf een PVC vloer te gaan leggen, dan is dit wel mogelijk maar je gaat zelf de materialen en benodigdheden in huis moeten halen. Daarnaast moet je voldoende tijd hebben en rekening houden met bepaalde zaken als je van een prachtig gelegde PVC vloer verzekerd wilt zijn. Als je verder gaat met lezen tref je een aantal handige tips die je kunt gebruiken als je een PVC vloer gaat leggen.
Contents
- 1 Tip 1: Bepaal wat voor soort PVC vloer je wilt leggen
- 2 Tip 2: Werk volgens een stappenplan
- 3 Tip 3: Zorg voor de juiste benodigdheden
- 4 Tip 4: De vloer laten acclimatiseren
- 5 Tip 5: Egaliseer de ondergrond
- 6 Tip 6: Ga je vloerverwarming aanleggen?
- 7 Tip 7: Zorg voor het onderhoud
- 8 Tip 8: Geen tijd? Schakel een expert in
Tip 1: Bepaal wat voor soort PVC vloer je wilt leggen
Ga eerst na wat voor soort PVC vloer je wilt leggen. Er zijn namelijk verschillende soorten PVC vloeren en het legproces kan bij elk soort flink variëren. De meest populaire PVC vloersoorten zijn dry-back PVC en click-PVC. Als je voor het dry-back systeem kiest, dan worden de PVC stroken verlijmd op de ondervloer. De ondervloer gaat hierbij wel eerst geëgaliseerd moeten worden. Kies je voor het kliksysteem, dan is een egale ondervloer niet noodzakelijk en kan je door de stroken in elkaar te klikken de vloer gemakkelijk leggen.
Tip 2: Werk volgens een stappenplan
Een PVC vloer leggen doe je niet zomaar. Het is namelijk van cruciaal belang om niets te vergeten tijdens het legproces, wat het dan ook belangrijk maakt om een stappenplan te gebruiken. Werk volgens een goed stappenplan en volg de instructies op de verpakking van het PVC zodat je van correct legwerk verzekerd bent.
Tip 3: Zorg voor de juiste benodigdheden
Je gaat de juiste benodigdheden in huis moeten halen als je zelf aan de slag wilt gaan met het leggen van een PVC vloer. Controleer van tevoren wat je allemaal in huis moet halen door een lijstje te maken. Dit zorgt voor minder vertraging als je op een later moment pas opmerkt dat je iets vergeten bent. Je hebt voor het leggen van een PVC vloer de PVC stroken nodig, een stanleymes, een meetlint, een potlood, een rubberen hamer, een winkelhaak, een waterpas, een aanslagblok en afstandhouders.
Tip 4: De vloer laten acclimatiseren
Het is zeer belangrijk om de vloer eerst te laten acclimatiseren. Zorg ten eerste dat je de pakken met PVC minstens 48 uur in de ruimte te plaatsen waar de vloer zal worden gelegd om te voorkomen dat je nieuwe vloer gaat krimpen of scheuren. Werk verder bij een kamertemperatuur van gemiddeld 18°C en met een luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Gebruik daarnaast stroken PVC uit verschillende verpakkingen voor een uniek effect en bewaar een aantal stroken mocht je tekort komen of mocht er een strook beschadigd raken.
Tip 5: Egaliseer de ondergrond
Een goed geëgaliseerde ondergrond is zeer belangrijk als je een PVC vloer gaat leggen. Dit geldt voornamelijk als je gebruik maakt van het dry-back systeem, aangezien voor het kliksysteem de ondergrond niet zo veel uitmaakt. De vloer gaat glad moeten zijn zodat oneffenheden niet op te merken zijn in de bovenste laag van je nieuwe PVC vloer. Vergeet niet dat de vloer na het egaliseren minstens 5 uur niet beloopbaar is en dat je hierna de vloer nog gaat moeten schuren met een schuurmachine. Naast een gladde ondervloer dien je de ondervloer ook te reinigen, stofvrij en droog te maken.
Tip 6: Ga je vloerverwarming aanleggen?
Als je van plan bent om ook te kiezen voor vloerverwarming, dan is het verstandig om een expert in te schakelen. Daarnaast zou je voor het aanleggen van vloerverwarming een subsidie aan kunnen vragen bij de gemeente als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De hoog oplopende kosten voor de aanleg van je PVC vloer in combinatie met vloerverwarming worden dan aanzienlijk verlaagd. Je kunt van een gemiddelde besparing van 20 tot 30% uitgaan.
Tip 7: Zorg voor het onderhoud
Naast het leggen van je nieuwe PVC vloer ga je ook moeten denken aan het onderhoud zodat je zo lang mogelijk kunt blijven genieten van een mooie vloer. Een PVC vloer is onderhoudsvriendelijk, maar je kunt de vloer wel van tijd tot tijd dweilen met water en wat geschikt reinigingsmiddel of een stofzuiger gebruiken. Plaats daarnaast een deurmat bij alle ingangen, zet viltjes onder je meubels, zet geen zware plantenpotten op de vloer en ruim gemorst vocht direct op.
Tip 8: Geen tijd? Schakel een expert in
Het leggen van een PVC vloer kan een tijdrovende klus zijn waarbij enige mate van handigheid en kennis vereist is. Heb je zelf niet voldoende tijd, beschik je niet over de correcte gereedschappen of wil je van garantie voorzien zijn, dan is het slim om een expert in te schakelen voor het leggen van je nieuwe PVC vloer. Daarnaast word je door het inhuren van een expert ook nog voorzien van professioneel advies over je PVC vloer en de mogelijkheden. Als je kiest voor het inhuren van een specialist, dan is het wel essentieel dat je een betrouwbare expert inschakelt door te letten op:
- Keurmerken en brancheorganisaties.
- Vraag hoeveel garantie je krijgt op je vloer.
- Reviews en beoordelingen van de ervaring van vorige klanten.
- Check of de expert een officiële website heeft.
- Een inschrijving bij de KvK om na te gaan of het bedrijf transparant werkt.
- Meerdere experts vergelijken op basis van professionaliteit en kwaliteit.
Heb je besloten om een PVC vloer te gaan leggen maar wil je uiteindelijk het legwerk toch overlaten aan een expert die je van correct werk kan voorzien zodat je jarenlang van een prachtig gelegde PVC vloer kunt genieten? Dan moet je wel gaan voor kwaliteit door een goede specialist te kiezen. Check in je eigen regio om na te gaan welke specialisten er gevestigd zijn en vraag offertes op bij allemaal. Zo kan je namelijk een goede vergelijking maken tussen alle specialisten en de deal selecteren die je het meest aanspreekt op basis van de kwaliteit en de prijs. Dit is de beste manier waarop je flink kunt besparen op de kosten zonder dat je de kwaliteit van je nieuwe PVC vloer uit het oog hoeft te verliezen.